Co by to byly vánoce bez perníčků?

Elisen Norimberské perníky

13.12.2018 | 

Asi se všichni zdhodneme, že Vánoce🎄 bez perníčků, to by prostě nebylo ono. Bez oheldu na to, jestli jsou ve tvaru srdce, hvězdy, nebo stromku, se zdobením nebo bez, všechny chutnajú skvěle! 😋

Já osobně jsem velký fanoušek Elisen Norimberských perníčků (pravý název Nurnberger Elisen Lebkuchen), které se od klasických liší tím, že obsahují velký podíl ořechů, vajec, citrusů, a naopak, velmi málo nebo vůbec žádnou mouku. Zvláštností (alespoň pro naši zemi) je to, že se pečou na oplatkách.

Co všechno budeme potřebovat na přípravu cca 30 perníčků:

  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 80 g mletých lískových ořechů
  • 80 g mletých mandlí
  • 20 g vlašských ořechů
  • 40 g kandovaného pomeranču
  • 40 g kandovaného citronu
  • ½ pomeranče a ½ citronu
  • malé oplatky
  • celé mandle na zdobení
  • perníkové koření nebo samostatné složky – z každého ale jen špetku ☺: skořici, hřebíček, zázvor, koriandr, muškátový oříšek, kardamon, vanilku

Na polevu a glazuru:

  • čokoládu
  • moučkový cukr a vejce

Příprava:

Nejprve vymícháme vajíčka s cukrem dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se pěna.

K vaječné směsi přidáme ořechy, nadrobno nakrájéné kandované ovoce, směs koření a šťávu z citronu a pomeranče. Důkladně promícháme a hotovou masu necháme zakrytou odstát v lednici přibližně 24 hodin.

Když máme těsto odpočaté, vyložíme si plech pečicím papírem a předehřejeme troubu na 200 °C. Těsto postupně rozdělujeme a ukládáme na oplatky. Je důležité, abychom po okrajích nechali malinkou rezervu, protože těsto ještě trochu k oplatce přilehne.

Pokud chceme perníčky vyzdobit, poklademe na ně ještě mandle a pak už můžeme vložit na plechu do rozehřáté trouby, ve které necháme péct asi 15 minut.

Perníčky by neměli být uvnitř zcela upečené.

V závislosti na chuti je můžeme ještě namočit v čokoládě nebo v cukrovo-citronové glazuře 😋

Vyzkoušejte to!

Mohlo by vás také zajímat