... ochutnejte léto!

Malinový sirup DIY

10.07.2019 | 

Malinová sezóna je tady!

Tyto chutné a voňavé plody bychom rádi jedli co nejčastěji. Uvažovala jsem, jak by se nejlépe daly zpracovat a skladovat – mimo klasického zavařování. Protože na jaře i v létě jsou tak populární sirupy, tak mi v hlavě vznikla myšlenka na recept malinového sirupu s nádechem kardamomu. Samozřejmě, místo malin můžete použít i jiné plody, např. rybíz, borůvky nebo ostružiny. Já jsem použila maliny ze zahrádky 😋

Co budeme potřebovat:

  • 500 g čerstvých malin
  • 1 citrón
  • trochu kardamomu (mletý nebo celý)
  • 250 ml vody
  • 750 g cukru

malinový sirup

Příprava:

Cukr nasypeme do hrnce s vodou a za občasného míchání přivedeme k varu. Až se cukr rozpustí, odstavíme hrnec z plotny a necháme mírně vychladnout. Mezitím si v misce rozmačkáme maliny a následně je přidáme do hrnce s vodou.

Nyní přidáme špetku mletého kardamomu, nebo dva celé kousky (nejdříve je mírně rozdrtíme).

malinový sirup příprava
malinový sirup příprava
malinový sirup diy
malinový sirup

Šťávu necháme jeden den odstát. Další den protlačíme přes síto nebo plátěný kus látky (abychom zadrželi semena). Sirup nalijeme zpět do kastrolu a přidáme šťávu z jednoho citronu. Znovu přivedeme do varu a ještě horké nalijeme do čistých skleněných sklenic nebo lahví. Pořádně uzavřeme, okamžitě obrátíme dnem vzhůru a necháme odstát 10 minut.

domáci malinový sirup
domácí malinový sirup
malinový sirup
lahodný malinový sirup

Až sirup vychladne, je nejlepší ho podávat v poměru 1: 6 s ledovou vodou. Skvěle se hodí také k míchaným drinkem nebo dezertem 😉

Otevřenou láhev spotřebujte během tří až pěti dnů!

Vyzkoušejte to!

Mohlo by vás také zajímat