... Sladký a pálivý

Ohnivý rajčatový džem

13.08.2018 | 

Během teplých a slunečních dnů v posledních týdnech se v našich zahradách velmi dobře dařilo ovoci a zelenině.

Dnes ze zahrádky využijeme rajčata. 🍅 Ale co s nimi? Různé saláty, rajčata s mozzarellou nebo lečo už známe. Řekla jsem si, že je třeba udělat něco jinak, ​​něco zajímavějšího a dlouhodobějšího. Rozhodla jsem se vyzkoušet rajčatový džem s cibulí a bazalkou. Je skvělý také ke grilování, nebo jej můžeme použít jen tak – jako pomazánku na pečivo. A v kombinaci se sýrem … vynikající ☺

Co budeme potřebovat

  • 1 svazek bazalky
  • 1-2 chilli papričky 🌶️
  • 500 g želírovacího cukru v poměru 2:1
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • 1 kg rajčat 🍅
  • 2 měnší cibule
  • koření


Výroba džemu:

Nejprve oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Osmahneme na pánvi v malém množství oleje. Mezitím nakrájíme omyté rajčata a přidáme nakrájené chilli papričky, sůl, pepř a želírovací cukr k cibuli a přivedeme k varu.

Necháme vařit asi 10 minut, přidáme olivový olej a nakrájenou bazalku. Několik minut povaříme a vylijeme do čistých sklenic. Pečlivě uzavřeme a uschováme na chladné místo.

Takto si můžeme vychutnat ohnivě sladkou chuť léta v zimě!

Vyzkoušejte to!

Mohlo by vás také zajímat