... příprava na vánoční sezónu

Skořicové hvězdy – skutečná klasika

01.12.2017 | 

I když si některí z nás ještě neuvědomují, že Vánoce se blíží, pravda je taková, že už jsou skoro za dveřmi 🙂 Pohádkové světla, svíčky, stromky? a různé ozdoby už zdobí obchody, někde už i zahrady, a vánoční trhy taky otevřely své brány. Blíží se Vánoce = blíží se i čas k jídlu! To mě dělá obzvláště šťastnou, protože mě baví nejen pečení, ale ještě více jedení 😉

Rozhodla jsem se vyzkoušet udělat klasické vánoční sušenky, a to skořicové hvězdy. Je to docela jednoduchý a zvládnutelný recept.

Co budeme potřebovat asi pro 50 malých skořicových hvězd:

  • 250 g moučkového cukru + něco navíc
  • 3 vaječné bílky (velikosti M)
  • špetku soli
  • 2 čajové lžičky skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 350 g mletých mandlí (i s kůží)
  • trochu mouky
  • pečící papír
  • vykrajovátka ve tvaru hvězdy


Jak na to:

Připravíme si 250 g moučkového cukru. V oddělené misce vyšleháme pomocí mixéru nebo šlehače vaječné bílky se špetkou soli. Postupně přidáváme moučkový cukr a průběžně mícháme. Z hotové krémové směsi odebereme přibližně 6 až 8 polévkových lžic a připravíme do jiné nádoby na pozdější zdobení hvězd.

Do krémové hmoty přidáme skořici, hřebíček a mandle, a dobře promícháme. Těsto, na rozdíl od mnoha jiných z cest, už máme hotové a můžeme ihned zpracovat.

Na pracovné ploše poprášené moukou nebo práškovým cukrem rozválíme těsto na tloušťku asi půl centimetru. Pak už můžeme vykrajovat hvězdy.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Vykrojené hvězdy umístíme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme zbylým rozšlehaným vaječným bílkem. V troubě pečeme asi 15 minut. Poté vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Můj tip: Skořicové hvězdy uložte do nádoby na cukrovinky spolu s půlkou jablka. Takto vydrží uskladněné 2 i 3 týdny.

Vyzkoušejte to!

Mohlo by vás také zajímat