Chutnají tak dobře, jako vypadají!

Švédské skořicové pečivo kanelbullar

14.09.2018 | 

Pečivo kanelbullar, známé také jako skořicové šneky nebo pletýnky najdete ve Švédsku na každém rohu. Ať už na čerpací stanici, v obchodě nebo kiosku, a samozřejmě v kavárnách, protože pití kávy se sladkým pečivem je ve Švédsku neodmyslitelnou součástí jejich kultury.

Zní to přímo neuvěřitelně, ale Švédové dokonce 4. října oslavují „Kanelbullens dag“, tedy „Den Kanelbullar“. Ale dost bylo povídání, přistupme už raději k samotnému receptu 😁

Co budeme potřebovat na porci asi 10 švédských Kanelbullar:

Na těsto:

  • 500 g špaldové mouky
  • 20 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku droždí
  • 50 g másla
  • ½ lžičky koření kardamom

Na plnku:

  • 80 g másla
  • 100 g cukru
  • 1-2 čajové lžičky skořice

Na glazuru:

  • šťávu z jednoho citronu
  • trochu vody
  • 150 g cukru
  • ozdobný granulovaný cukr na posyp

Příprava:

Předtím než začneme pracovat se ujistíme, že všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

Ve vlažném mléce rozděláme droždí s cukrem a necháme odpočinout asi 20 minut, dokud nám droždí nevykvasí.

Do misky si připravíme špaldovou mouku, máslo, přisypeme kardamon a následně přidáme zkvašený droždí. Těsto dobře prohněteme a necháme asi 30 minut nakynout.

Během této doby můžeme zatím připravit nádivku. Měkké máslo (může být i rozpuštěné) rozmícháme s cukrem a skořicí. Pokud je hmota velmi řídká, tak ji na chvíli necháme v chladničce.

Když máme těsto 30 minut odpočaté, tak jej vyválíme na moukou poprášené pracovné desce na rovnou placku a potřeme hotovou náplní z másla, skořice a cukru.

Teď už se jen rozhodnout, zda chcete vyrobit šneky nebo uzlíky. Já jsem se rozhodla pro skořicové uzly, takže jsem těsto z obou stran přeložila a nakrájela na tenké proužky. Pak jsem je formovala do uzlu (pokud se to tak dá nazvat 😂).

Než půjdou do trouby, měli bychom je nechat opět odpočívat asi 15 minut. Pak pečeme v troubě při teplotě 170 °C asi 15 minut.

Mezitím si připravte s pomocí cukru, citronové šťávy a horké vody cukrovou glazuru.

Když mají naše skořicové uzlíky správnou barvu, vyjmeme je z trouby a ihned naneseme glazuru. Ozdobte ozdobným kroupovým cukrem, a naše švédské pečivo je hotové!

A věřte mi, nejen že vypadají lahodně, opravdu tak i chutnají 😋

Vyzkoušejte to!

Mohlo by vás také zajímat