...Taaak vynikající!

Vánočný džem z pečených jablek, s ořechy a marcipánem

12.12.2016 | 

Všechny mlsné jazýčky pozor! Právě teď máme pro vás připravený džem s ořechy, rozinkami a chutným marcipánem.

Džem je skutečně chutný a sváteční. Výborně se hodí k čerstvému pečivu, vaflím, zákuskům nebo ke zmrzlině. Takže je ideální pro vydatnou snídani nebo svačinu v průběhu vánočních svátků. Když pohár s džemem hezky zabalíme a ozdobíme skořicí a větvičkou z jehličnanu, stane se ideálním dárkem pro nadcházející Vánoce.

Co budeme potřebovat:

(Na cca 4 sklenice)

  • 100 g nasekaných ořechů (výborně se hodí zejména mandle nebo lískové ořechy)
  • 500 g jablek
  • asi 400 ml jablečné šťávy
  • 100 g rozinek
  • 500 g želírovacího cukru v poměru 2: 1
  • vanilkový lusk
  • skořici
  • 1/2 balení kyseliny citronové
  • 100 g marcipánu

jam02

Jak připravit džem:

Nejprve osmažíme nasekané ořechy do zlatohněda. Mezitím oloupeme jablka, očistíme od jádra a nakrájíme na malé kousky.

K ořechům přidáme jablečnou šťávu a přimícháme jablka a rozinky. Chvíli povaříme.

Následně přidáme želírovací cukr, marcipán, skořici a kyselinu citronovou a vaříme po dobu asi 10 minut. Z vanilkového lusku odstraníme semena a přidáme je do směsi, tak jako i prázdný lusk. Džem musíme neustále míchat, jinak se snadno spálí.

Sklenice, do kterých budeme dávat džem, pořádně vypláchneme horkou vodou. Z hrnce vylovíme vanilkový lusk.

Naplněné sklenice otočíme na 5 minut dnem vzhůru a pak je vrátíme do původní polohy. Džem darujeme vychlazený, nebo si ho necháme sami pro sebe 😉

Vyzkoušejte to!

Mohlo by vás také zajímat